TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

BTScanner Bluetooth mobiltelefon jelenlét érzékelő

BTScanner Bluetooth mobiltelefon jelenlét érzékelő
BTScanner Bluetooth mobiltelefon jelenlét érzékelő
BTScanner Bluetooth mobiltelefon jelenlét érzékelő
Bővebben
24 000 Ft
Részletek
A mobiltelefon az egyetlen dolog, ami mindig nálunk van, amikor elhagyjuk a házat vagy éppen hazaérünk, így a telefon jelenlétének az érzékelése kiválóan alkalmas a hazaérkezésünkkel vagy távozásunkkal kapcsolatos automatizáláshoz.
A BTScanner a klasszikus Bluetooth 2.0 technológiát használja a hatótávolságon belüli mobiltelefonok érzékelésére. Ha megtalálja bármelyik előre megadott telefont, akkor HTTP-s (Direct Device to Device (DDD)) parancsokat képes küldeni közvetlenül az ilyet fogadni képes IoT okoseszközöknek, és ezáltal automatizálni képes a hazaérkezéshez kapcsolódó folyamatokat, például a kertkapu kinyitását, a garázsajtó kinyitását, redőnyök felhúzását / leengedését, vagy éppen a lámpák fel-lekapcsolását. Hasonlóképpen, képes ú.n. "Reverse" HTTP-s DDD parancsot küldeni távozáskor is, azaz akkor, ha a korábbi találatok után 5 keresési cikluson keresztül egyetlen telefont sem talál a hatókörén belül.
Közvetlenül (saját szerver nélkül is) használható bármilyen HTTP paracsokat fogadni képes eszközzel (pl. Shelly, Sonoff-Tasmota, ESPEasy).

Ezen kívül MQTT üzenetet is képes küldeni az otthoni MQTT szervernek a mobiltelefon Bluetooth-ának a megtalálásakor, kompatibilis a Home Assistant, OpenHAB, FHEM, Homey rendszerekkel is. (Home Assistant config letölthető hozzá.)

A BTScanner Bluetooth-alapú mobiltelefon jelenlét-érzékelő egy különlegesen hasznos kiegészítője az otthon-automatizálási rendszereknek. A Bluetooth v2.0-nak köszönhetően régi hagyományos telefonok jelenlétének az érzékelésére is alkalmas, hiszen használatához nem szükséges a telefonokra app-ot telepíteni vagy a telefonokat külön beállítani, sem a Bluetooth-t nem kell párosítani a jelenlét érzékelővel. Mindössze az érzékelni kívánt telefonok BT azonosítóját kell megadnunk a jelenlét érzékelőnek, a telefonon pedig csak egy bekapcsolt Bluetooth-ra van szükség, és a BTScanner a kb. 10 méteres körzeten belüli telefonokat automatikusan érzékelni fogja (de nem kapcsolódik rájuk).
A jelenlét-érzékelő admin. felületén megadhatjuk az érzékelésre kiválasztott telefonok Bluetooth MacAddress-ét (egyedi azonosítóját). Ezek bármelyikének az érzékelésekor a jelenlét-érzékelő:

vagy HTTP URL hívásokat (Shelly DDD, azaz Direct Device-to-Device parancsokat) képes indítani a helyi Shelly okoseszközök vagy a Tasmota firmware-es Sonoff eszközök felé,
vagy MQTT-vel kapcsolódni képes ESPEasy + MQTT az intelligens otthoni kiszolgálókhoz - pl. OpenHAB-hoz; FHEM-hez és Homey-hoz.

 
HTTP API esetén bármely telefon érzékelésekor elküldi az előre definiált (minden telefonra azonos) HTTP parancsot, MQTT esetén pedig az MQTT szervernek átadja az érzékelt telefon MacAddress adatát is, azaz MQTT-vel az egyes telefonkészülékekre külön-külön egyedi automatizmusok is létrehozhatóak.
Összesen maximum 15 db konfigurációs tétel (telefon BT MacAddress és URL parancs) adható meg egy BTScanner érzékelő az adminisztrációs felületén. Ebből max. 8-10 telefon megadása javasolt, mivel e felett már nagyon lassúvá válik a telefonok érzékelése, mivel a BT kapcsolatok keresése kb 6 másodperc/telefon hosszú ciklusokban zajlik, így 1 telefon esetén azonnal, 3 telefon esetén max. 18 másodpercen belül, 10 telefon esetében max. 1 percen belül érzékeli a BT-szkenner a telefon jelenlétét.
Ha a Bluetooth kb. 10 méteres hatótávolsága túl kicsinek bizonyul az ingatlan méretéhez képest, (pl. nagy alapterületű vagy több emeletes az épület, nagy a kert), vagy több mint 8-10 telefont kell felismerni, esetleg a kertkapu és garázskapu automatizálásra is szükség van, akkor több BTScanner jelenlét-érzékelő is működhet a hálózaton, akár egymással együttműködve is (ú.n. master-slave kapcsolatban).
A BTScanner adminisztrációs felületét a használat kezdetekor (vagy ha a megadott WiFi-hálózatra nem képes kapcsolódni) az eszköz WiFi Access Point-jára való csatlakozással érjük el, majd ott a BTScanner-t beállíthatjuk a WiFi -hálózatra való csatlakozásra.
 
Ha kertkaput vagy garázskaput szeretnél hazaérkezéskor automatikusan nyitni, akkor a telefon érzékelésén alapuló automatizálás helyett a BTScanner-hez a BTCarUSB kiegészítőt ajánljuk inkább.
 
Miért? Mert ha a BTScanner-rel a mobiltelefonunk jelenléte alapján automatizálunk, akkor elfordulhat, hogy a telefonunkkal a garázsnál vagy kertkapunál elhelyezett BTScanner érzékelő hatókörzetébe kerülve akaratunkon kívül kinyitjuk a garázskaput vagy kertkaput. Erre is van azonban megoldás: az autóban (a kocsi USB portjába, vagy egy szivargyújtó töltőbe dugva) elhelyezzük a BTScannerhez való, külön kapható BTCarUSB autós USB kulcsot, és ennek a jelenlétét csak akkor érzékeli a BTScanner és csak akkor nyitja ki a kaput, ha az USB-kulcs áram alatt van a járó motornak köszönhetően. A kocsi leparkolása és az indítókulcs eltávoltása után az USB kulcs jelenlétét a BTScanner már nem érzékeli és a jelenléte nem nyitja ki a kaput.

Funkciók:
 

Bluetooth 2.0-nak köszönhetően régebbi és újabb mobiltelefonokat is felismer (Android, iPhone, régi telefonok)
Támogatja a Shelly relék DDD (HTTP API) vezérlését - Shelly 1 / 1PM / 2 / 2.5 / 4Pro
Támogatja a Tasmota firmware-es (Sonoff) eszközök HTTP API-s vezérlését
Támogatja az ESPEasy-t is
Támogatja a redőnyvezérlést is.
Alexa kompatibilis (IFTTT-n keresztül)
Összesen 15 mobiltelefon (MAC BT 2.0 cím) és DDD parancs állítható be összesen (max. 8-10 mobiltelefon ajánlott)
A HTTP DDD parancsokat és az MQTT üzeneteket akkor küldi el, amikor a BT szkenner legalább egy mobiltelefont megtalál, vagy amikor a korábbi kapcsolat megszakad (és 5 keresési ciklus során nincs találat)
Ha a Bluetooth hatótávolsága túl rövid (pl. több emeletes az épület, vagy nagy a kert), vagy több mint 8-10 telefonja van, akkor egyszerre több BTScanner jelenlét-érzékelőt -t is használhat.
A konfigurálás jelszóval védett WEB felhasználói felületen keresztül hajtható végre.
A firmware frissíthető a WEB felhasználói felületen keresztül
Home Assistant, OpenHAB, FHEM, Homey kompatibilis

 
Ajánlott kiegészítő:
 
A BTScanner termék nem tartalmaz tápegységet, az egy külön megvásárolható termék. A kínálatunkban megtalálható, kifejezetten hozzá ajánlott microUSB-s tápegységre a BTScanner öntapadós tépőzárral (tartozék) fel is erősíthető egyszerűen az alábbi képen látható módon.
Adatok
Gyártó
BTScanner
Cikkszám
VCS-KIE-BTS
Tömeg
111 g/db